Så väljer du rätt entreprenör i samband med byggnation

Om du ska bygga på huset eller genomföra en omfattande renovering behöver du rätt hantverkare för ditt projekt. Men som du säkert själv har märkt finns det otroligt många olika entreprenörer som alla hävdar att de är de bästa på marknaden. Att hitta rätt bland dessa kan kännas överväldigande. Därför vägleder vi dig med tips om hur du kan fatta ett mer välgrundat beslut.

Skaffa tillräcklig kunskap om projektet

Innan du börjar leta efter en lämplig entreprenör måste du sätta dig in i byggprojektet. Med andra ord måste du veta vilka regler och lagar som gäller samt vilket pris du ska förvänta dig att betala för att få jobbet gjort. 

Om du inte vet vad som gäller för ditt projekt vet du inte vilken typ av entreprenör du ska leta efter – är det en enskild takläggare eller kanske ett kontrakt med en utförandeentreprenad du ska samarbeta med? Därutöver ökar du sannolikheten för att inte betala mer för byggnationen än du bör om du har ett hum om hur omfattande arbetet är. Samma sak gäller för lagar och regler. Du måste veta vad du faktiskt får bygga innan du anlitar en entreprenör. Annars kan det bli riktigt dyrt.

Begär offerter från olika entreprenörer

Nu kan du börja jämföra de hantverkare som kan utföra ditt projekt. Börja med att skicka ut förfrågningar och begära offerter från 5–10 stycken olika. På så sätt får du en uppfattning om priset och hur snabbt du kan förvänta dig att byggnadsarbetet ska vara klart. De flesta entreprenörer skickar ut offerter kostnadsfritt, så be hellre om för många än för få. Det ger dig trots allt en bild av marknaden och ett genomsnittligt pris att gå efter.

Sök information om entreprenörer och läs omdömen

Vid det här laget har du förhoppningsvis en handfull olika entreprenörer att arbeta med. Då är det dags att söka information om dessa för att säkerställa att de är legitima och att andra kunder har goda erfarenheter av dem. Det är möjligt att läsa recensioner om de flesta hantverkare på nätet, även om vissa har målgrupper som är aktiva online än andra. Därutöver bör du kontrollera företaget hos Skattemyndigheten och Kronofogden för att se till att du inte väljer en opålitlig aktör.

Vi rekommenderar också att du kontaktar ARN för att se om företaget i fråga har några pågående eller tidigare ärenden hos dem. Kom ihåg att kunden inte alltid har rätt, men det är ändå bäst att ta det säkra före det osäkra.

Beskriv projektet i detalj

För att undvika missförstånd och se till att du ger ditt hus en ny stil är det väsentligt att du beskriver projektet in i minsta detalj för din entreprenör. Ni måste båda ha en gemensam uppfattning om hur slutprojektet ska se ut genom en väldefinierad projektbeskrivning, annars kan det uppstå meningsskiljaktigheter. Det vill både du och din valda entreprenör helst undvika. Kontraktet bör innehålla allt du förväntar dig av projektet, liksom du bör vara öppen för både råd och tips från proffset.