Tips för att bättre strukturera din studietid

Tycker du det är svårt att få tiden att räcka till? Det är du inte ensam om! Flera studenter tampas med att hinna med allt som studentlivet innefattar. Lyckligtvis finns det några tips du kan ta hjälp av för att bättre strukturera din studietid.

Som student finns det mycket du måste tänka på och klämma in i ditt redan fullspäckade schema. Förutom själva pluggandet ska du hinna träna, äta hälsosamt, extraknäcka och ha ett socialt liv. Men vare sig du tar en lönekonsult utbildning eller läser till frisör har du inte mer än 24 timmar om dygnet, varav drygt åtta av dessa går åt till att sova. Så om du ska få det mesta ut av din studietid måste du bli bättre på att fördela din tid. Vi går igenom några handfasta tips för hur du lyckas med detta i följande artikel.

Gör upp en plan för varje dag i veckan

För att säkra att du utför alla skoluppgifter i tid är det smart att schemalägga din tid in i minsta detalj. Detta åstadkommer du lättast med hjälp av en plan för varje veckodag. Det vill säga att du i en kalender skriver ner vilka timmar du ska ägna åt plugg, när du ska ta pauser och vad du beräknar uppnå inom en viss tidsfrist. På så sätt effektiviserar du din studietid och slipper onödig stress.

Lär dig att säga nej

Det är omöjligt att hinna med allt. Du kan inte vara den bästa i skolan, den mest vältränade på gymmet och på samma gång vara en fantastisk bästa vän, dotter/son och partner. Du måste lära dig att säga nej till vissa saker om du verkligen vill förverkliga dina utbildningsdrömmar. När du pluggar inför större tentor är det okej att säga nej till kompisarna. Minst lika okej är det att skippa ett träningspass om du känner att tiden inte räcker till. Bemästra konsten att säga nej.

Förenkla vardagen så mycket som möjligt

Du behöver inte göra studietiden svårare än det redan är. För att få tiden att räcka till finns det ett flertal genvägar att ta. Till exempel kan du förbereda matlådor till veckan på söndagar och således slippa tänka på matlagning resten av veckan. Eller cykla till biblioteket istället för att gå och på så sätt spara tid. Det finns många åtgärder du kan vidta för att förenkla vardagen och få mer tid över till studierna, som trots allt är det viktigaste.

Lägg undan mobilen

Tyvärr är sociala medier och mobiltelefoner i allmänhet tidsslukare som kan förstöra studietiden för dig. Det beror helt enkelt på att många hellre scrollar än läser kurslitteraturen. Försök därför att undvika mobilen i den mån det är möjligt. Lägg den förslagsvis i ett annat rum än det du pluggar i, eller stäng av den helt och hållet. Alternativt kan du stänga av aviseringarna från sociala medier och således slippa distraheras varje gång en kursare skickar ett meddelande i gruppchatten. Tillbringa istället några minuter med att scrolla när du äter lunch eller tar en paus.